Будеш багато питати – статус ВПО можуть забрати

У жовтні 2017 року до Чугуївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правовою допомоги звернувся Ігор* – військовослужбовець, який зареєстрований та проживав до 2014 року у Луганську.

На момент початку російської військової агресій та оголошення антитерористичної операції на території Луганської та Донецької областей він проходив службу у 92-й окремій механізованій бригаді Збройних сил України, що розташована у м. Чугуєві.

На сьогодні, звісно, Ігор не може повернутись за місцем мешкання, оскільки Луганськ є містом, в якому тимчасово не діють органи державної влади та де-факто знаходяться окупаційні військові формування держави-агресора.

У зв’язку з чим він був вимушений звернутись до управління з питань соціального захисту населення за місцем теперішнього проживання для отримання статусу внутрішньо переміщеної особи. Отримавши такий статус та відповідну довідку ВПО, Ігор почав цікавитись у посадових осіб УПСЗН щодо прав та пільг, встановлених для вимушених переселенців, однак йому було в усній формі повідомлено, що у разі його «великої активності» в цьому питанні, його взагалі позбавлять статусу ВПО.

Після чого посадові особи УПСЗН від слів перешли до дій та почали вимагати повернути довідку ВПО, аргументуючи це тим, що на момент початку бойових дій на сході нашої держави він проходив військову службу у м. Чугуєві Харківської області, в зв’язку з чим не є внутрішньо переміщеною особою.

З цим неможливо погодитись, оскільки Ігор зареєстрований у м. Луганськ, власне житло на підконтрольній Україні території в нього відсутнє, побоюючись за своє життя та здоров’я, він позбавлений можливості повернутись до місця проживання. Таким чином зазначена особа де-факто є внутрішньо переміщеною особою.

Зазначена правова позиція було захищена та відстояна юристами Чугуївського місцевого центру з надання вторинної безоплатної правової допомоги.

*Ім’я змінено з етичних міркувань

Денис Папян, юрист Чугуївського місцевого центру з надання БВПД, «Правовий простір»

http://legalspace.org/ua/napryamki/dopomoga-vimushenim-pereselentsyam/item/10567-budesh-bahato-pytaty-status-pereselentsia-mozhut-zabraty