Як жителі багатоквартирних будинків платитимуть за тепло, гарячу та холодну воду

З введенням в дію нових методик нарахувань плати за комунальні послуги, все більше стає незрозуміло яким чином будуть формуватися платіжки за тепло, гарячу та холодну воду. Яка різниця у системі нарахувань і що важливо знати для користувачів комунальних послуг розповів експерт Реанімаційного Пакету Реформ Сергій Пінчук на семінарі в Чугуєві 27 січня.

22 червня 2017 року був прийнятий Закон України “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання”, який передбачає забезпечення 100% будівель вузлами обліку (лічильниками) теплової енергії, гарячої та холодної (питної) води і стимулювати споживачів до ощадливого використання цих ресурсів. Яким чином цей закон буде заохочувати бути більш економними?

Відповідно до цього закону у кожному багатоквартирному будинку передбачено встановлення будинкового лічильника, який буде фіксувати загальну кількість теплової енергії, гарячої та холодної води, що постачається у будинок. Крім того, кожна квартира має бути обладнана своїм лічильником, що фіксує кількість тепла або води, що постачається у квартиру.

У багатьох учасників семінару одразу виникло питання: що робити, якщо кількість, скажімо, поставленої гарячої води у загальному будинковому лічильнику більша, ніж сума з усіх квартирних лічильників?

“Тоді різниця між загальнобудинковим лічильником та сумою поставленої гарячої води з квартирних лічильників розподіляється пропорційно між усіма квартирами,” — коментує ситуацію Сергій Пінчук.

Тобто, у такому випадку, квартира сплачує ціну за гарячу воду, що використала, та пропорційну з іншими квартирами частину з різниці. Причиною утворення цієї різниці можуть бути сусіди, що недоброчесно “відмотують” лічильник, діряві труби тощо. Тож співвласникам будинку слід разом дбати про якісне обслуговування і справний стан внутрішньобудинкових мереж.

Якщо ж, наприклад, з 20 квартир у будинку, у п’ятьох немає квартирних лічильників — різниця між будинковим лічильником та квартирними лічильниками буде розподілена між цими власниками п’яти квартир. Ті, хто не матиме квартирних лічильників — платитиме в рази більше.

Такі обрахунки стосуються тільки тепла, гарячої та холодної води, а ось електроенергія та газ залишаються закріпленими за кінцевим споживачем, тобто за власником квартири.