Процедура отримання свідотства про народження дитини, народженої на тимчасово окупованій території

Україна не визнає жодних «документів» з окупованих територій України (ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України»).

Станом на 01.01.2018 тимчасово окуповані території України визначено Законом України від 15.04.2014 №1207-VII “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України”, Постановою Верховної Ради України від 17.03.2015 №254- VIIІ “Про визнання окремих районів, міст , селищ і сіл Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями”.

Отже, для отримання свідоцтва про народження в загальному порядку слід звернутись до РАЦС з паспортом та довідкою з медичного закладу (медичне свідоцтво народження).

Однак отримати свідоцтво народження у відділі державної реєстрації актів цивільного стану неможливо, оскільки факт народження відбувся на тимчасово окупованій території України, на якій неможливо отримати медичний документ, що може бути прийнято відділом державної реєстрації актів цивільного стану для здійснення реєстрації народження відповідно до статті 13 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану». Таким чином, якщо дитина народилась на окупованій території та батьками отримано відмову відділу реєстрації актів державного стану, рішення про встановлення факту народження виноситься судом.

Для отримання свідоцтва про народження дитини, що народилась на тимчасово окупованій території, слід звернутись до суду за місцем проживання (за межами районів окупації та АТО) з заявою, квитанцією про сплату судового збору та відповідними доказами народження.

Заява подається з зазначенням факту, який необхідно встановити, та обгрунтуванням звернення до суду. Також додаються докази, якими є оригінали та копії медичних документів, в тому числі складені на окупованих територіях, аудіо- та відеозаписи, пояснення та свідчення осіб, що можуть надати корисну інформацію, та інші документи, що можуть підтвердити час та місце народження дитини та вказують на імена батьків.

За результатами розгляду суд повертає заяву чи відмовляє у винесенні рішення з подальшим роз’ясненням, як оскаржити чи що робити далі, або виносить рішення про встановлення факту народження. Копія рішення про встановлення факту передається заявникам чи надсилається до органів реєстрації актів державного стану для реєстрації народження дитини.

Для оформлення свідоцтва у разі задоволення звернення та отримання рішення суду потрібно з копією рішення та паспортами батькам звернутись до відділу реєстрації.