Встановити факт смерті особи на непідконтрольній території допомогли юристи приймальні УГСПЛ в Станично-Луганському районі

Досить часто до приймальні УГСПЛ в Станично-Луганському районі звертаються громадяни з приводу допомоги в складанні процесуальних документів з приводу визнання смерті родичів на непідконтрольній території. Так, в березні 2021 року до приймальні звернувся син з приводу встановлення факту смерті батька в місті Луганськ. Під час розгляду справи суд врахував докази: свідоцтво про захоронення, свідоцтво про смерть, видані на окупованій території та фото з місця захоронення.
Коментар юриста приймальні УГСПЛ:
Відповідно до п.1 Розділу 5 Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України №52/5 від 18 жовтня 2000 року, підставою для державної реєстрації смерті є: — лікарське свідоцтво про смерть (форма №106/о), форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.08.2006 р. №545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 р. за №1150/13024 (далі — лікарське свідоцтво про смерть); — фельдшерська довідка про смерть (форма №106-1/о), форма якої затверджена наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.08.2006 р. №545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 р. за №1150/13024 (далі — фельдшерська довідка про смерть); — лікарське свідоцтво про перинатальну смерть; — рішення суду про оголошення особи померлою; — рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час.Також позиція щодо розгляду даної категорії справ викладена у п. 13, 18 Постанови Пленуму Верховного суду України № 5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», а саме: суд встановлює факт смерті особи за умови підтвердження доказами, що ця подія мала місце у певний час та за певних обставин.
Відповідно до положення ч.3 ст.2 Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях», відповідно до якого діяльність збройних формувань Російської Федерації та окупаційної адміністрації Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, що суперечить нормам міжнародного права, є незаконною, а будь-який виданий у зв`язку з такою діяльністю акт є недійсним і не створює жодних правових наслідків, крім документів, що підтверджують факт народження або смерті особи.
Стосовно окупованих територій у практиці Міжнародного суду ООН сформульовані так звані «намібійські винятки»: документи, видані окупаційною владою, повинні визнаватися, якщо їх невизнання веде за собою серйозні порушення або обмеження прав громадян.
Приймальня УГСПЛ в Станично-Луганському районі працює в рамках програми «Права людини в дії», що впроваджується Українською Гельсінською спілкою з прав людини за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Консультацію від юристів УГСПЛ в Станично-Луганському районі можна отримати за телефонами: 0958225885 та 0500270810