Робота КПВВ «Станиця Луганська» в липні 2021 року, основні показники, проблеми, порушення прав людей

Протягом місяця перетин лінії розмежування можливо було здійснити лише через два КПВВ: «Новотроїцьке» в Донецькій області та «Станиця Луганська» в Луганській. Однак, без перебоїв працював та повноцінний пропуск здійснюється лише в “Станиці Луганській”, перетнути, який можна за графіком: з 08:00 до 16:00 і тільки пішки.  Що стосується КПВВ “Новотроїцьке”, то цей пункт пропуску з боку українських прикордонників з 08:00 до 16:00 щодня. Але представники окупаційної адміністрації дають пройти зі свого боку лише у понеділок та п’ятницю. В ці дні вони відкривають свій суміжний блокпост “Оленівка”. От тільки пропускають людей до 16:30, через що прикордонникам потрібно отримувати окремо дозвіл у керівництва штабу ООС.

Разом з тим, нагадуємо, що наразі Україна знаходиться в зеленій зоні карантину COVID-19. Через це людям, які приїжджають з окупованої території дозволяють не проходити обов’язкову ізоляцію. Тобто їм не потрібно встановлювати додаток “Вдома” або здавати тести на COVID-19.

Проте, люди, які їдуть з непідконтрольної території скаржаться на довгі черги. Так, вони приїжджають на лінію розмежування о 8 годині ранку, а на український пропускний пункт потрапляють лише о 14 годині.  Натомість на українській стороні укриття від сонця, питна вода та туалети є, кондиціонери, медпункт працюють. Випадків втрати свідомості та чогось серйознішого, травм, не було. Люди проходять нормально, тисняви немає

Крім того, в останній час спостерігається тенденція, коли люди їдуть з непідконтрольної на підконтрольну частину України на постійне проживання.

На КПВВ “Станиця Луганська” триває реконструкція. Через це демонтують бомбосховище, вже прибрали навіси та замінять модулі для прикордонників.

Додамо, усіх охочих на цьому КПВВ вакцинують проти коронавірусу. Пункт вакцинації працює кожної середи та п’ятниці з 09:00 до 12:00.

Також просто на пункті пропуску можна зробити безкоштовний швидкий тест на наявність COVID-19.

У липні 2021 року кількість перетинів лінії розмежування через КПВВ «Станиця Луганська» зросло на 15 %, порівняно з минулим місяцем.

 

Публікації правової корисної інформації та захист прав постраждалих від конфлікту здійснюється в рамках програми USAID Ukraine — USAID Україна «Права людини в дії», яка виконується УГСПЛ.