Робота КПВВ «Станиця Луганська» в серпні 2021 року, основні показники, проблеми, порушення прав людей

Як і раніше перетин лінії розмежування можливо було здійснити лише через два КПВВ: «Новотроїцьке» в Донецькій області та «Станиця Луганська» в Луганській. Однак, без перебоїв працював та повноцінний пропуск здійснюється лише в “Станиці Луганській”, перетнути, який можна за графіком: з 08:00 до 16:00 і тільки пішки. Щодня там збираються довгі черги з охочих пройти через КПВВ. Люди змушені годинами стояти під пекучим сонцем.

Нагадаємо, що тут досі триває реконструкція КПВВ. Це створює певні незручності для людей, зокрема  —  немає тіні.   Через спеку та відсутність тіні людям стає зле, але точної цифри (скільки людей потребували медичної допомоги) немає.

Людей, у яких немає сил пішки проходити через КПВВ, підвозять на візках.  Перевозять таких людей у візках представники ДСНС та волонтери Міжнародного Комітету Червоного хреста. Це і люди, які рухаються з підконтрольної території, і навпаки. Зазвичай це люди з 1 групою інвалідності, або 80+, або за станом здоров’я не можуть пішки перетинати КПВВ.

Для цього люди звертаються у вагончик, де знаходяться медичні представники.

Тут можна безкоштовно обстежитись на коронавірус за допомогою експрес-тестів.

Між іншим, з 5 серпня змінилися правила перетину кордону та контрольних пунктів в’їзду-виїзду. Це нові карантинні обмеження проти розповсюдження нового штаму коронавірусу. І громадяни України, й іноземці, після перетину лінії розмежування у бік підконтрольної території, мають йти на 10-денну самоізоляції або ж робити тест на коронавірус. Однак, якщо в людини немає можливості встановити додаток “Вдома”, то їй відмовляють у перетині, адже місць для обсервації в області немає.

Уникнути самоізоляції можна, якщо ви вже зробили хоча б одне щеплення проти COVID-19. Але на тих, хто вакцинувався російським “Супутником V” або “Супутником Лайт”, це не поширюється, бо ці вакцини не визнані ВООЗ. Щепитися можна просто на КПВВ: спеціальний пункт на “Станиці Луганській” працює кожної середи та п’ятниці з 09:00 до 12:00.

Разом з тим, через ремонт на КПВВ періодично вибиває електрику. Через це у людей виникали складнощі із встановленням державного додатка “Вдома”.

Крім того, віднині право на позачерговий пропуск у КПВВ на тимчасово окуповані території (а також через держкордон України) мають:

  • люди з інвалідністю, які їдуть на лікування та мають відповідні документи;
  • люди з інвалідністю І групи;
  • люди, які їх супроводжують (але не більше 2-х та, у разі необхідності, – близькі родичі першої лінії спорідненості).

Якщо це транспортний КПВВ, машину з такими людьми пропустять поза чергою, якщо в ній не буде сторонніх людей.

Прикордонники повідомляють, що у серпні 2021 року пасажирообіг на КПВВ на Луганщині зменшився. Але через пункт пропуску за день все одно проходять сотні людей

 

Публікації правової корисної інформації та захист прав постраждалих від конфлікту здійснюється в рамках програми USAID Ukraine — USAID Україна «Права людини в дії», яка виконується УГСПЛ.