Робота КПВВ «Станиця Луганська» у жовтні 2021 року, основні показники, проблеми, порушення прав людей

Звичним уже стало те, що перетин лінії розмежування можливо було здійснити лише через два КПВВ: «Новотроїцьке» в Донецькій області та «Станиця Луганська» в Луганській. Однак, без перебоїв працював та повноцінний пропуск здійснюється лише в “Станиці Луганській”, перетнути, який можна за графіком: з 08:00 до 16:00 і тільки пішки.

На “Станиці Луганській” та всіх інших КПВВ існують певні правила перетину:

  • перед поїздкою треба пересвідчитись, що у вас є безстрокова електронна перепустка від СБУ;
  • потрібно мати сучасний смартфон для встановлення мобільного додатку “Вдома”;
  • смартфон не потрібен тим, хто хоча б раз вакцинувався визнаною у світі вакциною проти коронавірусу (не “Супутник V” або “Супутник Лайт”).

Нагадуємо, що на “Станиці Луганській” є пункт щеплення від COVID-19. Вакцинуватися тут можна щосереди та щоп’ятниці з 09:00 до 12:00.

Зазначимо, що в суботу, 9 жовтня, близько опівдня сепаратистські ресурси розповсюдили інформацію про те, що нібито “ЛНР” закрила цей КПВВ через COVID-19”.

Відтепер, право перетину раз на місяць всім прописаним в “ЛНР” скасовують. Натомість обіцяють “спрощену” процедуру людям, які мають пройти через КПВВ невідкладно.

Такий “указ” з підписом “голови ЛНР” Леоніда Пасічника оприлюднили та ввели у дію з 9 жовтня й принаймні до 10 листопада. Приводом для посилення пропускного режиму стала “несприятлива епідситуація на території України та загроза розповсюдження в ЛНР нової інфекції”.

Що змінилось?

Окупаційна адміністрація Луганщини:

— скасувала норму про дозвіл перетину КПВВ раз на місяць для мешканців з пропискою у т.зв. «ЛНР»;

— ввела пропускну систему із заздалегідь ухваленими списками на перетин. Подібну до тої, яку створила т.зв. “ДНР” для перетину гуманітарного коридору “Новотроїцьке —  Оленівка”;

—  у виняткових випадках (коли необхідний екстрений перетин лінії розмежування) дозволила проходити тут без такого заздалегідь оформленого дозволу, а лише за рішенням “робочої групи”, узгодженим з “МГБ ЛНР”.

Кого та як пропускатимуть через лінію розмежування?

Дозвіл на перетин лінії розмежування у бік підконтрольної українському уряду території можуть отримати лише ті люди, які прописані в тимчасово окупованих районах Луганщини, та хто прямує для:

— лікування (реабілітацію);

— навчання;

— догляд за близьким родичем;

— похорон родича.

Не прописані на тимчасово окупованій Луганщині можуть потрапити туди під тими самими приводами, а також для участі в “гуманітарних програмах ЛНР”.

Аби потрапити у дозвільні списки окупантів, треба подавати “робочій групі” заявку та документи, які підтверджують підстави для перетину.

Представники окупаційної влади т.з. “ЛНР” у своїх Telegram-каналах роз’яснили, як правильно подавати заяву.

Потрібно виконати наступні умови:

  1. Направити порожнього листа на адресу електронної пошти exit@mid-lnr.su.
  2. У відповідь має прийти лист від представників окупаційної влади. Його слід відкрити у та ознайомитись із ним.
  3. Завантажити анкету. Анкета на виїзд доступна https://bit.ly/3mxQZjm, а на в’їзд — https://bit.ly/3bwhJKO  (радимо використовувати VPN-сервіси).
  4. Заповнити анкету російською в електронному форматі (doc/docx). В анкеті треба заповнити всі графи. Наприклад, якщо у вас ID-паспорт і в ньому не вказана прописка, тоді у відповідній графі анкети слід вписати “в паспорте не указано”.
  5. Перевірити правильність даних в анкеті.
  6. Прикріпити до листа скан-копії документів. Скан-копії мають бути високої якості, розміром мінімум 1024*768 пікселів. Також їх можна прикріпити у вигляді архіву  (у форматі zip/rar).
  7. У графі “тема” треба обов’язково вказати ПІБ (російською мовою та без скорочень) людини, яка прямує через КПВВ (наприклад: “Иванов Иван Иванович”)
  8. Після ПІБ вказати причину в’їзду/виїзду:
  1. якщо причиною в’їзду/виїзду є похорон родича— написати “в связи с погребением родственника” (наприклад “Иванов Иван Иванович в связи с погребением родственника”);
  2. якщо причиною в’їзду/виїзду є лікування— написати “лечение”;
  3. якщо причиною в’їзду/виїзду є навчання — написати “обучение”;
  4. якщо причиною в’їзду/виїзду є догляд за близьким родичем— написати “уход за близким родственником”.
  1. Електронний лист із вказаною темою та прикріпленими заявою та документами треба надіслати на наступну електронну адресу:
    1. info@mid-lnr.su — на в’їзд (для людей, які не прописані на території т.з “ЛНР”);
    2. exit@mid-lnr.su — на виїзд (для людей, які прописані на території т.з “ЛНР”).

Представники окупаційної влади запевняють, що всі заявки розглядатимуться протягом двох тижнів. Також окупанти попросили не надсилати повторних заяв до отримання відповіді від т.з. “МЗС ЛНР”, адже це сповільнює обробку вже поданих заяв.

Через зазначені зміни не всім вдається пройти через лінію розмежування, дехто залишається ночувати у “сірій зоні” попри осінню погоду.

З огляду на зазначені зміни, у порівнянні з перетином влітку, потік людей у бік підконтрольної території зменшився у понад 18 разів, а у бік тимчасово окупованої території  —  у майже 7 разів.

 

Публікації правової корисної інформації та захист прав постраждалих від конфлікту здійснюється в рамках програми USAID Ukraine — USAID Україна «Права людини в дії», яка виконується УГСПЛ.