Присяжна, яка має сприяти закону — порушила закон?

Громадська організація «Слобожанський ресурсний центр» від імені її керівника Павла Іваніна звернулася до Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України із заявою про можливе вчинення противоправних дій з боку присяжного Орджонікідзевського районного суду міста Харкова Заховаєвої Євгенії Олександрівни. Є. О. Заховаєва обрана присяжним на підставі рішення 35 сесії 7 скликання Харківської міської ради від 22.04.2020 р., проте нею не було подано декларацію за 2019-2020 роки у зазначений законодавством строк. Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) реагує на такі випадки та встановлює відповідальність за подібні дії.


Згідно ст. 68 Конституції України, кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей. Незнання законів не звільняє від відповідальності. Згідно до Закону «Про запобігання корупції», правопорушення, пов`язане з корупцією – це діяння, що не обов’язково містить ознак корупції, але порушує встановлені цим Законом вимоги. Декларант позбавлений права без належних на те причин не подавати декларацію або вказувати у ній неправдиву інформацію. Це карається за Законом.

Ця публікація підготовлена в рамках проєкту «Центр протидії корупції на Харківщині», який реалізує ГО «Слобожанський ресурсний центр» за підтримки програмиМАТРА посольства Королівства Нідерланди, м. Київ. Змістцієї публікації є виключною відповідальністю авторів і жодним чином не відображає точку зору Посольства Королівства Нідерландів, м. Київ чи ГО «Слобожанський ресурсний центр».