Депутат з Краснокутська «забув» про засноване ним же фермерське господарство

Громадська організація «Слобожанський ресурсний центр» від імені її керівника Павла Іваніна звернулася до Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України із заявою про можливе вчинення противоправних дій з боку депутата Краснокутської селищної ради Богодухівського району Харківської області Нікітенка Миколи Павловича. Посадовою особою можливо внесено завідомо недостовірні відомості до декларації. Імовірно, суб’єкт декларування відобразив недостовірні відомості, що відрізняються від справжніх на суму більше 100 прожиткових мінімумів. Це є ознаками правопорушення. Так, М. П. Нікітенко не зазначив у декларації інформації щодо засновництва ФГ «РАНДАВА». Тако, посадовцем можливо не задекларовано частину майна. Сума порушення може складати більше 100 прожиткових мінімумів. Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) реагує на такі випадки та встановлює відповідальність за подібні дії.


Згідно ст. 68 Конституції України, кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей. Незнання законів не звільняє від відповідальності. Згідно до Закону «Про запобігання корупції», правопорушення, пов`язане з корупцією – це діяння, що не обов’язково містить ознак корупції, але порушує встановлені цим Законом вимоги. Декларант позбавлений права без належних на те причин не подавати декларацію або вказувати у ній неправдиву інформацію. Це карається значним штрафом, або навіть позбавленням волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади.

Ця публікація підготовлена в рамках проєкту «Центр протидії корупції на Харківщині», який реалізує ГО «Слобожанський ресурсний центр» за підтримки програмиМАТРА посольства Королівства Нідерланди, м. Київ. Змістцієї публікації є виключною відповідальністю авторів і жодним чином не відображає точку зору Посольства Королівства Нідерландів, м. Київ чи ГО «Слобожанський ресурсний центр».