Ознаки кримінального правопорушення під час проведення закупівлі на роботи з капітального ремонту частини інфекційного відділення

В рамках журналістського розслідування юристи Мережі антикорупційних центрів провели аналіз закупівлі UA-2020-11-12-011459-c, яку здійснила КНП «Вовчанська ЦРЛ» щодо придбання: Капітальний ремонт частини інфекційного відділення за адресою: Харківська область, м. Вовчанськ, вул. Шевченко, 28. Так, юристами було встановлено, що вказана закупівля вчинена за завищеними цінами. Крім того, якість товару викликає сумніви.  Порушення під час закупівлі могли призвести до потенційного завдання збитків бюджету на суму близько 250 000 грн., а отже зазначені дії замовника можуть мати ознаки кримінального правопорушення передбаченого ст. ст.191, 364, 367 Кримінального кодексу України.

Зазначена закупівля здійснена відповідно до Порядку проведення закупівель товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на території України» затверджений Постановою Кабінету міністрів України № 225 від 20.03.2020 р. Відповідно до абз. 3 п. 2 вищезазначеної Постанови закупівлі здійснюються без використання електронної системи закупівель. Тобто, замовник самостійно обирає контрагента та укладає з ним договір. Відповідно до п. 4 Порядку закупівлі повинні здійснюватися з дотриманням принципу максимальної економії, ефективності та пропорційності.

Для проведення належної перевірки, юристи «Мережа антикорупційних центрів» в рамках проекту «Посилення громадського контролю у сфері освіти та охорони здоров’я в Харківській області», що виконується ГО «Мережа антикорупційних центрів», за фінансової підтримки Європейського Союзу  та Black Sea Trust for Regional Cooperation (BST) звернулись до правоохоронних органів для порушення кримінального провадження за вказаним фактом.  Однак Слідче управління ГУНП в Харківській області повідомило, що відомості про кримінальне правопорушення за указаним зверненням до Єдиного реєстру досудових розслідувань не вносились. Тому юристами  було підготовано та подано до Вовчанського районного суду Харківської області скаргу на бездіяльність слідчого, що полягає у невнесенні відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Одразу ж після подання скарги до суду, уповноваженими особами внесені відомості до ЄРДР та розпочато досудове слідство.

Чекаємо на результати досудового розслідування.

Ця публікація була створена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю ГО «Мережа антикорупційних центрів» і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом (#MovingForwardTogether)

#BST