Звіт роботи приймальні УГСПЛ територіальних громад Станично-Луганського району за 2021 рік

Уже тривалий час приймальня УГСПЛ територіальних громад Станично-Луганського району, за підтримки ГО «Чугуївська правозахисна група» веде активну успішну діяльності щодо захисту прав громадян.

Нами надаються регулярні консультації юридичного, психологічного та  іншого характеру особам, які звертаються за допомогою, зокрема, за час роботи громадської приймальні було опрацьовано уже понад півтори тисячі звернень. Так, з кожним місяцем кількість осіб, яким надавалася допомога значно зростала. В умовах пандемії консультації надавалися переважно в дистанційному режимі, зокрема приймальня суттєво збільшила кількість телефонних консультацій, звернень через соцмережі. Переважна більшість консультацій стосувалася питань пов’язаних із перетином лінії розмежування, оформленням субсидії, спадкування,отримання та перерахунку пенсії, отримання компенсації за зруйноване житло тощо. З огляду на це, нашими юристами особам, які зверталися,надавалася фахова правова допомога: усні та письмові роз’яснення, допомога у складенні процесуальних документів, представництво інтересів громадян у суді та інших органах влади тощо.

Мало того, за нашого сприяння було виграно ряд судових справ щодо виплати особам компенсації за зруйноване житло, безпідставного притягнення осіб до відповідальності за, ніби-то, незаконний перетин лінії розмежування. Також непоодинокими є справи, коли наші фахівці допомагали через суд встановити факт смерті особи на непідконтрольній території або ж стягнув з органів пенсійного фонду заборгованість та визнати неправомірною відмову в виплаті пенсії особі у зв’язку з періодичним знаходженням на окупованій території. Успіхом вважаємо й те, що , за нашої допомоги, пенсіонер виграв суд та змусив податківців повернути конфісковану відкладену пенсію, яку він переміщав через кордон. Крім того, саме за допомоги нашого юриста приймальні УГСПЛ переселенці поновлено субсидію.

Пишаємося й тим, що за допомогою наших юристів суд відмовив чиновникам виселити переселенців з тимчасового житла.

Кінець року ж ознаменувався для нас перемогою, до якої ми йшли довгих 5 років: так, до приймальні УГСПЛ в смт Станиця Луганська звернувся потерпілий. Під час військових дій 2014 року в мешканця с. Серебрянка Бахмутського району Донецької області було знищено будинок. Зібравши докази, у лютому 2016 року він звернувся до суду з наміром отримати відшкодування. І лише зараз, наприкінці 2021 року суд постановив: задовольнити позовні вимоги про стягнення за рахунок держави грошової компенсації у розмірі 331 223 грн. за пошкоджене майно, виходячи з обґрунтування позову: відсутність компенсації завданої шкоди впродовж тривалого часу та не відновлення житла; нездатність держави захищати власність у розумінні Європейського суду з прав людини.

Крім того, на нашій сторінці у соціальній мережі  та на інформаційному сайті ЗАХИСТ ПРАВ ВИМУШЕНИХ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ (http://www.pereselenci.kh.ua/) регулярно поширюються інформаційні, консультативно-роз’яснювальні публікації та дайджести на актуальні теми. Зокрема, таким же чином популяризується діяльність приймальні та поширюється інформація про наші успіхи та здобутки.

Неодноразово проводилися нами й робочі зустрічі, в рамках яких розглядалися нагальні питання життя громади. Так, серед інших у квітні у приймальні УГСПЛ тер. Громад Станично-Луганського району відбулася зустріч  працівників медичної сфери, «товариство Червоного хреста України», юристів приймальні з представниками організації «Лікарі миру» Неля Сурус та Наталія Патлатюк. Учасники обговорили ці питання та можливість реалізації проектів покращення медичної допомоги громадянам, технічного оснащення медичних установ. Окремо було піднято наболіле питання численних порушень прав громадян на КПВВ «Станиця Луганська» під час тестування на COVID-19 та намічено співпрацю в усуненні цих порушень на майбутнє. Звичними також стали робочі зустрічі юристів приймальні УГСПЛ в смт Станиця Луганська з представниками служб соцзахисту, КУ «Станично-Луганський територіальний центр соціального обслуговування та надання соціальних послуг Станично-Луганської територіальної селищної громади», в рамках яких обговорювалися новини в законодавстві щодо призначення субсидії, отримання кредитів на житло, компенсації за зруйноване майно тощо. Цікавими та корисними були також зустріч юриста приймальні УГСПЛ в Станично-Луганському районі Романа Лихачова зГенеральним консулом ФРН, під час якої обговорилипроблеми внутрішньо переміщених осіб, проблему з перетином КПВВ, отримання компенсації за зруйноване житло та судових процесів переселенців та зустріч зустрівся з головою Місії Посольства США в Україні пані Христиною Квин та лідерами громадського суспільства, на якій говорили про проблеми та досягнення, стан реформ в Україні, становище внутрішньо переміщених осіб та дотриманням прав людей в Україні.

Крім того, регулярно проводилися інформаційно-просвітницькі заходи (зустрічі, семінари, лекції, круглі столи), метою яких було підвищення правової обізнаності пересічних громадян та активістів. Рядподібних заходів відбувався із залученням різних фахівців, зокрема, за участі уповноважених осіб Станично-Луганського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Луганській області, представників районного центру соціальних служб сім’ї та допомоги молоді, представників відділу соціального забезпечення Станично-Луганської селищної військово-цивільної адміністрації Щастинського району Луганської області та лідерів ветеранських спільнот. Один з подібних заходів був присвячений питанням участі громадян в прийнятті рішень, проблеми внутрішньо-переміщених осіб, реформування систем охорони здоров’я та освіти, плани співпраці тощо та проводився за участі керівника військово-цивільної адміністрації Альбера Зінченка.

Тож, як бачимо, нами ведеться активна щоденна успішна робота спрямована на захист прав та свобод громадян, попереду ще багато планів, які потребують реалізації та проблем, які потребують вирішення, тому не зупиняючись продовжуємо і далі працювати на благо громади.

Публікації правової корисної інформації та захист прав постраждалих від конфлікту здійснюється в рамках програми USAID Ukraine — USAID Україна «Права людини в дії», яка виконується УГСПЛ.