Юристи захистили права недієздатного та допомогли призначити опікуна

Громадська організація «Чугуївська правозахисна група» реалізовує грантовий проєкт «Надання підтримки громадянам на території Харківської області під час бойових дій». Упровадження проєкту підтримується ПРООН та ЄС. На базі громадської організації працює команда юристів Чугуївського волонтерського штабу, які не тільки надають консультації, а й складають процесуальні документи.

           У квітні 2022 року до приймальні Чугуївської правозахисної групи звернувся Олексій С. Чоловік розповів, що має брата Сергія, який тяжко хворіє. Рішенням суду в 2004 році пана Сергія визнано недієздатним та призначено опікуном його матір, яка загинула на початку війни від обстрілів у місті Ізюм Харківської області. Пан Олексій пояснив юристам, що нині виникла необхідність в призначенні його брату опікуна, оскільки чоловік,  хоча і постійно доглядає за ним, проте вирішувати питання за брата в державних установах не має можливості.

         «За статтею 58 Цивільного кодексу України, опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними. Суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування», – говорить юрист проєкту Віталій Бабика.

«Питання захисту прав осіб з інвалідністю є дуже важливим для нашої команди», – зазначає керівник Чугуївської правозахисної групи Іван Мудраченко.  

«Наші юристи допомогли пану Олексію скласти заяву до суду та долучити необхідні докази. Разом із заявником юрист проєкту Антон Биченко взяв участь у процесі розгляду подання органу опіки та піклування виконавчого комітету міської ради про призначення пана Олексія опікуном над недієздатним братом. Подання було затверджено, а через тиждень рішенням суду  було задоволено і заяву. Тепер пан Сергій має опікуна», – розповідає про успішний кейс керівник проєкту Роман Лихачов.

  

Матеріал підготовлено командою проєкту «Надання підтримки громадянам на території Харківської області під час бойових дій», який реалізує громадська організація«Чугуївська правозахисна група» за сприяння ПРООН у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансування Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН:Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН із питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН(ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз(ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії