З якими правовими питаннями ви стикнулись від початку повномасштабного вторгнення Росії?

Ми намагаємось робити більше і прагнемо якісно оновлювати чат-бот у Telegram @virtual_public_justice_bot https://bit.ly/3pfjBhX, щоб кожен українець міг знайти у ньому розв’язання своєї правової проблеми. Більше сотні відповідей вже готові, утім ми потребуємо вашої допомоги та відгуків! Чат-бот був створений командою Українського Народного Дому у Чернівцях разом із партнерами з Чернігівського та Чугуївського громадських центрів правосуддя.

Ви виїхали з окупації? Набули статусу внутрішньо переміщеної особи (ВПО) разом з усією родиною? Були змушені виїхати за кордон через повномасштабну війну? Розкажіть нам, з яким правовими проблемами вам довелося зіткнутися, які були труднощі та якої допомоги потребуєте саме зараз. Ми працюємо, щоб кожен та кожна отримали вичерпну відповідь на своє питання зрозумілою мовою. 

💼 Допоможіть нашим юристам зрозуміти ваші потреби! Для цього виділіть, будь ласка, 5 хвилин і заповніть форму за посиланням. Вона анонімна й не передбачає надання будь-яких ваших персональних даних. Нас цікавлять лише правові проблеми й питання, на які є запит ➡ https://cutt.ly/IB1PFv9.

🏡 Після початку повномасштабної війни з Росією сотні тисяч українців покинули свої домівки через  небезпеку обстрілів чи навіть руйнування своїх осель. Евакуювалися, щоб зберегти від небезпек свої життя й життя своїх рідних і дітей. 

За шість місяців воєнних дій зруйновано багато міст та сіл, деякі — вщент. Десятки тисяч людей втратили дах над головою. Кожен, хто втрапив в таку біду, має знати як отримати компенсацію за пошкоджене чи знищене майно. 

Перед українцями постають незнані раніше запитання — “Куди звернутися, щоб мені компенсували зруйнований будинок?”, “Чи можу я претендувати на виплати, якщо зараз проживаю в іншому регіоні України?”, “Якщо я виїхав за кордон, то чи втратив я право на компенсацію?”. 

❓ До кого звертатися?

Із заявами на компенсацію за зруйноване чи пошкоджене майно треба звертатися до органів місцевого самоврядування, ВЦА (військово-цивільної адміністрації) або ЦНАПів за місцем розташування житла. 

❓ Хто і як має подати заяву? 

Власник житла особисто чи його представник на підставі нотаріально посвідченої довіреності. Тобто ви можете попросити про допомогу родича чи товариша, проте не забудьте уповноважити його подати документи від вашого імені. 

Документи також можна надіслати поштою (цінним листом з описом вкладення).  Якщо власників одного й того ж будинку є декілька, заяви подає кожен окремо. Якщо власник володіє кількома зруйнованими будинками, то документи подаються на кожен окремий будинок.

Заявку на компенсацію зруйнованого житла можна подати й через мобільний додаток Дія, обравши у меню «Послуги» пункт «Пошкоджене майно» та заповнивши відповідну форму.

❓ Як дізнатися, де найближчий ЦНАП?

Перелік ЦНАПів, що працюють під час війни, доступний на інтерактивній карті https://tabsoft.co/3pI3B82, яка регулярно оновлюється Міністерством цифрової трансформації.

❓ Які документи потрібні для подачі заяви?

  1. Заява про проведення обстеження житла та виплату грошової компенсації (встановленої форми);
  2. копія документа, що посвідчує особу;
  3. копія ІПН (ідентифікаційний код);
  4. нотаріально завірені копії документів, що підтверджують права власності у постраждалого на житло на момент подання заяви;
  5. оцінка пошкодженого майна (для визначення збитків або розміру відшкодування вона є обов’язковою). 
  6. ✉ Знаєте людей, які мають таку проблему й потребують правової допомоги? Допоможіть їм — перешліть цей пост, порадьте наш чат-бот у Telegram @virtual_public_justice_bot https://bit.ly/3pfjBhX


#правова_допомога #впо