Жінка отримала статус ВПО для своєї доньки завдяки правовій допомозі від Чугуївської правозахисної групи

Громадська організація «Чугуївська правозахисна група» реалізовує грантовий проєкт «Надання підтримки громадянам на території Харківської області під час бойових дій». Впровадження проєкту підтримується Програмою розвитку ООН та Європейським Союзом. На базі громадської організації працює команда юристів Чугуївського волонтерського штабу, які не тільки надають консультації, а й складають процесуальні документи.

У липні 2022 року до приймальні Чугуївської правозахисної групи звернулася пані Марина, яка отримала відмову від управління соціального захисту населення адміністрації Московського району Харківської міської ради (далі Управління) щодо видачі довідки внутрішньо переміщеної особи для своєї дочки.

«Відповідно до ст. 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру. За таких умов підставою для взяття на облік внутрішньо переміщеної особи є проживання на території, де виникли зазначені обставини. Заява подається внутрішньо переміщеною особою, у тому числі неповнолітніми дітьми, особисто, а малолітніми дітьми, недієздатними особами або особами, дієздатність яких обмежено, через законного представника. В нашому випадку дитина малолітня, тому заяву подавала її матір»,— зазначає юрист проєкту Віталій Бабика.

«Наші юристи допомогли скласти позовну заяву, а пані Марина через місяць отримала рішення суду, яким були задоволені її вимоги, тобто зараз вона вже отримала довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особу для своєї дочки», — зазначає керівник проєктуРоман Лихачов.

  Нагадуємо, що для отримання безоплатної правової допомоги та складання процесуальних документів Ви можете звернутись до юристів Чугуївського волонтерського штабу за телефоном: +38 097 179 38 22 з 10:00 до 17:00 з понеділка по п’ятницю.

Матеріал підготовлено командою проєкту «Надання підтримки громадянам на території Харківської області під час бойових дій», який реалізує громадська організація «Чугуївська правозахисна група» за сприяння ПРООН у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансування Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН із питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН(ФАО).

Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз(ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.